2019 pecha cunha suba dos prezos en Galicia

Os maiores ascensos de prezos durante o ano pasado experimentáronos a carne de porcino (+7,2%), o azucre (+5,5%) e as froitas frescas (+5,2%).

O Índice de Prezos de Consumo (IPC) pechou o 2019 en Galicia cunha subida do 0,7% respecto ao ano anterior, segundo os datos publicados este mércores polo Instituto Nacional de Estatística (INE).

Con todo, os prezos baixaron lixeiramente na parte final do ano, xa que descenderon un 0,1 en decembro en Galicia respecto ao mes de novembro. Estatística atribuíu o repunte da taxa interanual do IPC de decembro á subida dos prezos dos carburantes e, en menor medida, á dos prezos do transporte aéreo.

Variación mensual do IPC en Galicia

Variación mensual do IPC en Galicia | Fonte: Europa Press

Na evolución entre o peche de 2019 e de 2018, o maior aumento de prezos en Galicia prodúcese en transporte (+3,4%), hoteis, cafés e restaurantes (+3%) e ensino (+1,8%). Soben alimentos e bebidas non alcohólicas (+1,2%), medicamento (+1%) e vestido e calzado (0,9%), entre outros. Pola súa banda, baixan a vivenda (-5,4%), lecer e cultura (-0,4%) e as bebidas alcohólicas e o tabaco (-0,1%).

Na comparativa de decembro con novembro as maiores variacións débense ao descenso de prezos de vestido e calzado (-2,4%) e vivenda (-1,1%).

DATOS ESTATAIS

Pola súa banda, no conxunto do Estado o IPC baixou un 0,1% o pasado mes de decembro en relación ao mes anterior e elevou catro décimas a súa taxa interanual, ata o 0,8%, o seu valor máis alto desde maio e o máis baixo nun peche de ano desde o exercicio 2015.

Con este avance de catro décimas, o IPC interanual encadea dous meses de incrementos despois de que en novembro escalase outras tres décimas. Deste xeito, o IPC pecha 2019 no 0,8%, a metade do que subiron as pensións con carácter xeral a principios do ano pasado (salvo as mínimas, que subiron un 3%).

A taxa interanual de decembro é a cuadraxésima taxa positiva que encadea o IPC interanual e implica que os prezos son hoxe uns 0,8% superiores aos de hai un ano. A inflación subxacente, que non inclúe os prezos dos produtos enerxéticos nin dos alimentos non elaborados, mantívose en decembro no 1%, co que se sitúa dúas décimas por encima do IPC xeral.

No último mes do ano pasado, o Índice de Prezos de Consumo Harmonizado (IPCA) situou a súa taxa anual no 0,8%, tres décimas máis que en novembro.

Segundo o INE, a evolución do IPC interanual en decembro foi consecuencia do aumento en case catro puntos da taxa anual do grupo de transportes, ata o 4%, polo encarecemento dos carburantes e lubricantes. Tamén influíu, aínda que menos, a subida do transporte aéreo de pasaxeiros, maior en decembro de 2019 que en igual mes de 2018.

O incremento no grupo de transporte contrastou co descenso da taxa anual do grupo de vivenda en case un punto, ata o -5%, polo abaratamento da electricidade.

O PEIXE E O MARISCO SOBEN POR NADAL

En termos mensuais (decembro de 2019 sobre novembro do mesmo ano), o IPC baixou un 0,1% debido ao descenso de prezos do grupo de vivenda (-1,1%) polo menor custo da electricidade; do vestido e o calzado (-2,1%) polo inicio da tempada de rebaixas de inverno; e dos alimentos (-0,2%), onde destacaron o abaratamento das froitas e a subida de prezos da carne, os legumes e hortalizas, e o peixe e marisco.

Pola contra, o grupo de lecer e cultura elevou os prezos en decembro un 2% polo encarecemento dos paquetes turísticos, e o transporte rexistrou un repunte mensual do 0,7% polo maior custo das gasolinas.

Por rúbricas, as que máis elevaron os seus prezos en taxa mensual foron o transporte público interurbano (+4%), a carne de ovino (+3,8%) e os legumes e hortalizas frescas (+1,9%). Pola contra, os maiores descensos mensuais rexistráronse nas froitas frescas (-4,7%), a roupa de muller e de home (-2,7% en ambos os casos) e calefacción, iluminación e distribución de auga (-2,5%).

O BUTANO E A LUZ, O QUE MÁIS BAIXOU EN 2019

En taxa interanual, as rúbricas que experimentan os maiores descensos de prezos son calefacción, iluminación e distribución de auga (-11,2%) e aceites e graxas (-8,5%). No lado oposto, os maiores ascensos de prezos durante o ano pasado experimentáronos a carne de porcino (+7,2%), o azucre (+5,5%) e as froitas frescas (+5,2%).

Entrando máis ao detalle, o que máis baixou de prezo en 2019 foi o butano e o propano (-16,6%); a electricidade (-16,4%); equipos de telefonía móbil (-13,9%), outros soportes informáticos, como discos duros externos e memorias USB (-13,7%), e o aceite de oliva (-11,4%).

Pola contra, o que máis se encareceu en 2019 foi a xoiaría e bixutaría (+10,5%), os voos internacionais (+9,6%), a gasolina (+8,9%), os voos nacionais (+7,9%) e a carne de porcino (+7,2%).

Vía: http://www.galiciaconfidencial.com